Insuline-aanpassingen bij inspanning voor kinderen en adolescenten

Klemen Dovc lichtte tijdens de ATTD de richtlijnen en de literatuur op het gebied van insulineaanpassingen bij sport bij kinderen toe. Uit eigen werk liet hij zien dat bij vooral jonge kinderen de variatie in insulinedosering om glucose stabiel te houden veel groter is dan bij adolescenten en volwassenen, vooral in de nacht.

Na het verschijnen van de richtlijnen voor beweging van de JDRF in 2017 zijn er meerdere studies gepubliceerd, waarbij ook de effecten van lichamelijke inspanning bij kinderen zijn onderzocht en die hebben geresulteerd in specifieke aanbevelingen voor insuline-aanpassingen bij inspanning voor kinderen en adolescenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor de volledige position statement van ADA, EASD, ISPAD en JDRF.

Met de 12 minuten vertraging tussen daling in interstitiële glucose (gemeten met CGM) en bloedglucose tijdens inspanning (gemeten met vingerprik) was de verwachting dat closed loop systemen mogelijk minder glucosecontrole konden realiseren dan systemen die uitgaan van vingerprikken en zelf aanpassen van de insuline.

In een meta-analyse bleek echter dat toch de closed loop het wint van de standaardbehandeling (6 % meer TIR) en dan vooral bij kinderen: absoluut percentage TIR daar 9,5 % hoger.

Toekomstige studies zullen ook hier gebruik maken van Big Data. De FACT studie wordt momenteel uitgewerkt met 30 jeugdige fietsers (gemiddelde leeftijd 15 jaar) die overstappen op een MiniMed 780G met RTCGM en gedurende een maand gezamenlijk 150 uur intensief en 550 uur gematigd intensief inspanning leveren. De eerste resultaten laten zien dat TIR met 11 absolute percent punten toeneemt.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

BEZOEK ONZE PARTNER!

DiabetesPro