Brein werkt anders bij kinderen met diabetes type 1

Amerikaanse onderzoekers zagen dat de hersenen van kinderen met diabetes type 1 nét wat anders werken dan bij leeftijdsgenoten zonder diabetes. Mogelijk vergroot dat hun risico op leer- en gedragsproblemen.

De hersenen werken dag en nacht op glucose. Maar het is deels nog onbekend wat schommelingen in de bloedsuiker doen met het brein, zeker bij jonge hersenen die zich nog verder ontwikkelen.

Amerikaanse onderzoekers van de Stanford-universiteit keken wat er gebeurt in de hersenen van kinderen met diabetes type 1 tijdens een cognitieve taak. Cognitieve vaardigheden hebben te maken met de mate waarin je kennis en informatie opneemt, en met geheugen, aandacht en concentratie.

Onderzoek in fMRI-scanner

Hoe neem je een kijkje in de hersenen? Daarvoor is een fMRI-scanner heel geschikt, oftewel een functionele MRI. De ‘functionele’, actieve delen van de hersenen zijn tijdelijk extra doorbloed om het weefsel van zuurstof te voorzien. De fMRI-scanner geeft een beeld van de actieve delen van de hersenen, doordat hij gedeeltes met zuurstofrijk bloed zichtbaar maakt.

De onderzoekers deden een fMRI-scan bij 93 kinderen met diabetes type 1, in de leeftijd van 7 tot 14 jaar. Datzelfde deden ze bij 57 kinderen zonder diabetes. In de scanner deden de kinderen een standaard concentratietest waarbij ze moesten reageren op getoonde beelden.

Meer delen van brein actief

De kinderen met diabetes voerden de test even goed uit als de kinderen zonder diabetes. Maar hun brein gedroeg zich daarbij wel anders: delen van de hersenen die normaal gesproken in ruststand gaan tijdens een concentratieklus, bleven actief. Dat was vooral te zien bij kinderen die op jongere leeftijd de diagnose hadden gekregen.

Dit verschijnsel van een overactief ‘rustend brein’ is ook te zien bij het oudere mensen, en bij mensen met bijvoorbeeld een hersenschudding of ADHD, zeggen de onderzoekers.

Wat is het ‘rustende brein’

In dit onderzoek blijkt dus dat bij kinderen met diabetes het zogeheten ‘rustende brein’ actief blijft wanneer dat eigenlijk niet de bedoeling is.

Het ‘rustende brein’ is een netwerk van bepaalde delen van de hersenen die actief zijn wanneer je even niets doet en je gedachten alle kanten op gaan. Dat rustende breindeel gaat weer uit als je actief nadenkt en je concentreert.

Bij geconcentreerd nadenken gebruik je weer andere delen van je hersenen. Die delen stonden in dit onderzoek bij kinderen met diabetes in een hogere versnelling, om als het ware boven het overactieve rust-deel uit te komen.

Groter risico op leerproblemen

De onderzoekers publiceerden hun resultaten onlangs in het vakblad PLOS Medicine. Ze concluderen dat het brein bij kinderen met diabetes type 1 dus wel even goed werkt, maar minder efficiënt. Daardoor hebben ze meer risico op leer- en gedragsproblemen.

Als volgende stap willen de onderzoekers gaan kijken naar de invloed van closed-loop-systemen zoals de kunstalvleesklier. Ze denken dat met minder schommelingen in de bloedsuiker de hersenen wellicht weer normaal gaan werken. Jonge hersenen hebben nog veel veerkracht en herstel, zeggen de onderzoekers.

Bron: Diabetestype1.nl 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

BEZOEK ONZE PARTNER!

DiabetesPro