Is type 1 diabetes wel één ziekte en is er een verandering in de verschijningsvorm?

Dit was het onderwerp van de eerste sessie op de ATTD in Barcelona. Het antwoord is, net zoals we dit ook weten van type 2 diabetes waar we 5 subtypes van kennen, nee. Er is een duidelijk verschil of de diabetes ontstaat op kinderleeftijd of bij volwassenen. Bijvoorbeeld bij het ontstaan op een leeftijd boven de 18 jaar is er veel vaker nog C-peptide aanwezig en is er een verschil in de aanwezigheid van de verschillende auto-antilichamen.

Ook blijkt er de laatste jaren veel vaker sprake te zijn van een duidelijke insulitis, is er een toename in voorkomen op de kinderleeftijd, maar blijkt ook dat meer dan 40% van de nieuwe diagnoses gebeurt op een leeftijd boven en de 40 jaar!

Prof. Dr. Chantal Mahieu legde uit waarom het bij de mens nog niet lukt om type 1 diabetes te genezen. Dit hangt namelijk sterk af van de fase waarin de aandoening zich bevindt. Van de prediabetes fases 0 en 1 tot klinisch manifeste diabetes. Zo zou je tolerantie inductie met bijvoorbeeld insuline of GAD heel vroeg moeten starten, terwijl je immuunmodulatie of immuunsupressie juist pas in de fase van ernstige insulitis moeten geven. Zo geeft een 14-daagse behandeling met anti-CD3 genezing in fase 3 van de ziekte maar niet in een eerdere fase.

Ook combinaties van IL10 met liraglutide om de betacellen sterker te maken of combinatie met L lactis bacteriën (zijn in staat proinsuline te maken) zijn opties om C-peptide productie te behouden en diabetes ontwikkeling te remmen of te genezen.

De grootste uitdaging is echter om betacellen zichtbaar te maken en/ of biomarkers te vinden die helpen om te zien in welke fase de ziekte is. Als dat lukt kan ook een logische en waarschijnlijk ook een meer effectieve therapie worden gegeven.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

BEZOEK ONZE PARTNER!

DiabetesPro