Hypoglycemie tijdens opname in het ziekenhuis, wat is het risico?

Hypoglycemie tijdens opname komt vaak voor en is geassocieerd met slechtere uitkomsten, zoals langere opname duur en hogere kosten.

Vraagstelling

Welke patient is at risk voor het optreden van hypoglycemie tijdens opname en wanneer treedt deze op?

Methoden

Dit is een retrospectieve studie waarbij hypoglycemie data uit het elektronisch patienten dossier werd geëxtraheerd. Level 1 hypoglycemie werd gedefinieerd met een bloed glucose meting  (POCT meting) <4 mmol/l en een level 2 hypoglycemie met een bloed glucose meting <3 mmol/l. Elke 2e of opeenvolgende lage glucose meting die < 2 uur na het optreden van een hypoglycemie werd gemeten, werd beschouwd als één episode van hypoglycemie.

Resultaten en conclusie

17.658 patiënten met DM werden gedurende 4 jaar in totaal 32,758 keer opgenomen (9.6 % met type 1 DM, 79.3 % met type 2 DM en 11.1 % met overige vormen van DM). De incidentie van een level 1 hypoglycemie tijdens opname was 21.5% en van een level 2 hypoglycaemie was dit 9.6%. Het risico op een level 2 hypoglycemie was in patienten met DM type 1, 2 x zo groot (21.9 %). Het merendeel van de hypoglycemieen trad op < 50 uur na opname. De kans op een recidief relevante hypoglycemie (level 2) is ong 40 % voor zowel DM type 1 als 2.  Er waren 2 momenten op de dag waarop hypoglycemie het vaakst optrad, 3 uur na de lunch of na het diner (gecorrigeerd voor het aantal glucose metingen). Toediening van intraveneuze insuline naast basaal (bolus) insuline gaf een 50 % toename van de kans op optreden van een hypoglycemie.

Relevantie voor de praktijk

Hypoglycemie tijdens opname treedt vaak op, mn in type 1 DM. Het treedt mn op < 50 uur na opname en de kans op een recidief hypoglycemie  is hoog. Even wat langer stil staan en een kritische blik tav glucoseverlagende medicatie tijdens een opname vanaf de SEH of na het optreden van een hypoglycemie kan zeker geen kwaad en wellicht hypoglycemieen tijdens opname voorkomen.

Referentie

Ruan et al, Diabetologia, March 2020, https://doi.org/10.1007/s00125-020-05139-y

 

 

 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

BEZOEK ONZE PARTNER!

DiabetesPro