Diabetes en vasten tijdens de ramadan

Vasten is voor moslims één van de vijf pijlers van de Ramadan.1 Dit jaar valt de Ramadan tussen 23 april en 23 mei. Veel moslims met type 2 diabetes mellitus willen graag vasten tijdens de Ramadan.1,2 Dit is uitdaging. En niet geheel zonder risico’s. 

Tijdens de Ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als de persoon die wil vasten en zijn zorgverlener tijdig in gesprek gaan over een aanpak op maat.

Om dat gesprek te stimuleren en te ondersteunen heeft de NDF de digitale Ramadan-toolbox* gepubliceerd. Editie 2020 is nu beschikbaar op de website van de NDF: https://diabetesfederatie.nl/ndf-toolkit-persoonsgerichte-diabeteszorg/diabetes-en-ramadan 

Welke bloedglucoseverlagende medicatie dient aangepast te worden voor deze patiënten?

Klik hier voor een infographic met aanbevelingen voor aanpassing van diabetesmedicatie tijdens het vasten**

Referenties

1. Ali S et al. Guidelines for managing diabetes in Ramadan, Diabet Med 2016; 33:1315-1329
2. Al-Arouj M et al. Recommendations for Management of Diabetes During Ramadan, Diabetes Care. 2010;33(8):1895–1902

* De toolbox is een samenwerking van de NDF met de Jan van Ooijenstichting een het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Sanofi.

** De infographic wordt aangeboden door MSD.

Plaats een reactie