CGM voor alle zwangeren met diabetes?

Een conceptstudie over CGM ten opzichte van insulinepennen: zeer interessant voor diabetesverpleegkundigen. CGM leidt wel tot een daling van het HbA1c maar niet veel. Bij beide partijen zijn er wel minder hypo’s te zien en ook steeds minder hypo’s in de loop van de zwangerschap.

Moeder en kind outcomes bij T1D en zwangerschap: geboortegewicht van de baby’s dalen wel, 50% minder vaak bij CGM ten opzichte van meten met een reguliere meter. Ook zijn de hypo’s na de geboorte gehalveerd bij CGM. NNT is niet veel: 6-8 om 1 geval te voorkomen.

In de UK zijn de kosten van CGM 3x zo duur maar de postnatale kosten zijn daar lager ten opzichte van mensen die meten met een vingerprik. Minder gevallen van pre-eclampsie, minder neonatale hypo’s en minder neonatale IC-opnames te zien.

Het doel is 70% binnen doelbereik te komen, dat lukt maar 30% van de vrouwen.

In het eerste trimester (week 0-13 weken) is het gevaar dat de aanstaande moeders zo scherp ingesteld willen zijn dat de soms wel 8 uur per dag in een hypo zitten. Soms draagt misselijkheid daaraan bij veroorzaakt door de hormonen. Belangrijk daar is de instructie van glucagon en een partner die weet hoe dit te gebruiken. Doel is niet meer dan 25% boven doelbereik te komen en preventie van hypo’s.

Tweede trimester (13-26 weken) geeft vaak beter gevoel aan de moeder, ze hebben meer trek, zijn minder misselijk en dat geeft paar handvatten om glucose te reguleren:

  • 20 minuten voor eten injecteren
  • 15 minuten na de maaltijd wandelen geeft lagere postprandiale piek
  • toename van de prandiale dosering
  • gebruik van CGM om dieetpatroon te monitoren

Elke 5% extra binnen Time In Range is goed voor de moeder en baby.

In het derde trimester (27-40 weken) blijkt de insulinepiek te verschuiven, is te zien dat hij later optreedt. Optie kan zijn om de insuline dan 40-60 minuten voor de maaltijd te injecteren om de postprandiale pieken te laten dalen.

Het blijkt dat inzicht van de moeder in de hoogte van de bloedglucosewaardes niet veel invloed heeft op een gedragsverandering.

Hoe gebruik je CGM in de zwangerschap?

  • Draag het zoveel mogelijk en kijk er zoveel mogelijk op
  • het is een geweldig systeem maar niet perfect. Bij te veel alarmen zet men ze uit
  • gebruik alarmen alleen als je er iets mee doet. Voorkom overdosering van insuline met de kans op hypo’s

Een korte reflectie tot slot:

  • geef bolus ongeveer 15 minuten voor de maaltijd
  • neem de tijd om te evalueren en te discussiëren: wat werkt wel en wat niet
  • gebruik CGM met T.I.R. targets: time in range doelen. Geen HbA1c als uitgangswaarde. Een nuchtere waarde tussen 6,0 mmol en 6,5 mmol is het doel
  • richt je op 70% binnen doelbereik, maar elke 5% TIR is belangrijk voor moeder en kind

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

BEZOEK ONZE PARTNER!

DiabetesPro